19 januari 2006

turks fruit

‘Zelfs Harm heeft nu al zo een gepolijst Idols-kapsel’ schoot gisteravond tussen de bedrijven door mijn hoofd.

Ik zat in een voorstelling. Op rij één, per ongeluk.
Daar zaten namelijk twee mensen die ik twintig jaar niet gezien had en daar raakte ik voor aanvang mee in gesprek. Naast hen ontstonden plots twee lege plaatsen vanwege een stel dat naar ergens achterin verkaste en al babbelende nam ik plaats.
En daar was Charly Lüske.
Met Charly Lüske is niks mis en dat is meteen precies wat er mis is met Charly Lüske.
Hij zingt keurig recht, in zijn spijkerbroek zaten twee keurige scheuren net boven beide knieën. Fris en strak in het vel, zo ongeschoren als je tegenwoordig met een scheerapparaat kunt wezen, beetje sportschool maar niet teveel.

‘Idols’ dacht ik toen.
Een beetje idool kan tegenwoordig alles. Er goed uitzien en zuiver zingen bijvoorbeeld.
In de bijbehorende cyclus hoor ik de jury wekelijks foute nootjes en misstappen wel of niet vergeven. ‘Maar je ziet er hartstikke goed uit’ zegt Jerney dan. En ondertussen wordt het programma inhoudelijk met de week saaier.

Ik ben helemaal niet vóór valszingers en houten klazen,
Maar denk nou toch eens even terug aan Turks Fruit, het boek en Rutger Hauer.
Of aan Jan Wolkers.
Hoofdpersoon Rick is toch een beetje rauw en ruig? Een beetje smoezelig en ranzig?
Charly Lüske speelde Antonie Kamerling die misschien wel Rutger Hauer doet die Rick speelt.
Heel netjes deed hij dat.
Met een wat ijle loepzuivere tenor.
En hij was natuurlijk niet alleen, welnee, het was een drukte van belang daar op het podium. Er was ook nog een potsierlijke doch evenzo loepzuivere moeder en een bekend aandoend ensemble van vier kleinkunstacademiemeisjes met heel veel lingerie. Ren Lenny! Ren!
En Sjoerd Pleijsier.
Zolang ik die eeuwigdurende NCRVserie -waarvan ik de naam niet kan onthouden- vergeet heb ik een zwak voor Sjoerd Pleijsier.

‘Kunt u timmeren mevrouw’, vroeg hij.
‘Beetje’ mompelde ik geschrokken vanaf de eerste rij.
‘Zullen we dan samen een wip gaan maken?’

Ja. De TurksFruitvader is een grapjas.

Maar! Dan Olga.
Jelka van Houten speelt de sterren uit de hemel.
Van voor tot achter is zij de geloofwaardige rode draad die de musical Turks Fruit draagt. Vooal door haar beleefde ik een fijne voorstelling en schoof het gevoel dat er iets niet helemaal liep zoals het bedoeld was naar de achtergrond.
Misschien lag dat laatste aan de understudy of aan Charly Lüske.
Misschien ook wel niet.

[overdrijf]
Om het zeker te weten moet ik eigenlijk vanavond nog een keer.
[/overdrijf]
Hmmm.

Peet - 11:15

er zijn 8 meningen over turks fruit

Ik mag nog in april. Toch hoop ik dat Antonie speelt.........!!!!!!
Bij de weg: kom je vanavond Zoervleischj eten ???? Kheb genoeg !!!!!!

mamalou - 19 januari 2006 01:22

ik heb van haar ook stukken gezien...ze is olga he...en niet monique van de ven... die overigens ook een hele fijne olga was toen...

paola - 19 januari 2006 02:13

Ja, ze IS 'Olga',
en nu heb ik het vermoeden dat Antonie Kamerling meer 'Rick' IS,
inclusief de gisteravond ontbrekende chemie tussen hen;

als het logistiek even meezit bekijk ik de boel vanavond vanuit de lichtcabine,
*to be continued*

peet - 19 januari 2006 02:43

Had kaartjes gewonnen voor deze voorstelling, maar was op dat moment te lui om naar Amsterdam te rijden.
Ik kan er nog steeds niet achterkomen of ik iets gemist heb.

ary - 19 januari 2006 09:33

Zullen we een wip maken.....

Ik kende alleen nog maar "Kan je rekenen, reken er dan maar niet op."

Klaartje - 20 januari 2006 03:43

Zie je nou wel, Jelka van Houten had met gemak beide hoofdrollen kunnen doen. Weg met Charly en Antonie! :-)

Mo - 20 januari 2006 07:53

en?
nog een keer geweest?

zeppo - 20 januari 2006 09:57

Ben net terug van de schouwburg. Was teleurgesteld toen ik las dat de rol van Rick vandaag gespeeld zou worden door Charly Luske. Maar natuurlijk, dat hadden wij weer!! Eerst uitleggen wie dan Charly Luske was. De man van Tanja Jess. Ehm nee, zegt me niks zag ik ze denken.
Vanaf het moment dat ik Charly op zag komen was ik over de teleurstelling heen. Wat een stem! Nee hoor, ik heb Anthonie geen seconde gemist. Zal ongetwijfeld ook een prima Rick gespeeld hebben, maar de cd heb ik toch niet gekocht!!!!

Ireen - 02 maart 2006 12:01
jij ook een mening?

Gegevens onthouden?